søndag 24. mai 2009

vallemal

Forteljing av Knut K. Homme
Omsetning(normalisering)
www.vallemal.no
maten er ikkje så vektig, føre man er mett, kven man har nok av det. Men når man er skulten og ikkje får mat, er mat det viktigaste i verden. Nokre gangar i butikken er det hyllar stappfulle av mat, dei fleste tenkar vel mindre på kven som skaffar maten, og kor mykje arbeid som kredes.
Man skal ikkje langt tilbake i tid kor alle skaffa maten sjølv, i alle fall på bygda. Det var hausten som avgjerde for den lande ventetid. kvardagsmaten var bare graut og brød, graut og brød. Men til jul hadde dei nok sjeldan, noko spesielt. Og da var mange ti’ heis etter julefiske, dersom det ikkje har vore lett å fange fisk då.
Julefisken skulle vare stor og rød, og da skulle den ligge på høgfjellet. Før jul fikk folk god tid, å kunne være vekke i fleire dagar. Det var kaldt og nettene var korte, så han måtte kle seg godt å dytte seg fylle opp så mykje gras som muleg om nettene.

Beskrivelse

Valle er ein kommune som ligg i Setesdal i Aust-Agder fylke. Kommunen er kjent for sin spesielle Setesdals dialekten. Dialekta er ganske rar, og kan minnes om norrønt og kan til tider vere vanskeleg og forstå, eg skal gi ein kort forklaring.
Valle er ein kommune på sørlandet, og man skal kunne tru at den har bløte konsonantar og skarre r, men den har faktisk harde konsonantar og tungespiss r. dobbeltkonsonanten ”ll” blir til ”dd”, for eksempel fulle blir til fudde. Dialekten er lik norrønt og har kasus, og bruker dativ og preposisjoner.

Ingen kommentarer: